poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Nasze smaki

Postanowiłam, że na blogu będzie zakładka dotycząca żywienia w kontekście przede wszystkim zdrowych posiłków dla dzieci. W zdrowym ciele, zdrowy duch. Odżywianie jest nieodłączną częścią naszego życia i motorem napędowym do podróżowania, bo im lepiej się czujemy i mamy dużo siły, tym więcej możemy podróżować i odkrywać nowe miejsca i smaki. Powiem szczerze, że mam małego hopla na punkcie zdrowego jedzenia, ale tylko małego, bo wydaje mi się, że nie ma co popadać ze skrajności w skrajność.


Otóż odkąd na świecie pojawił nasz synek nasze podejście do jedzenia diametralnie się zmieniło. Przede wszystkim trzeba było czymś żywić dziecko. Pomijając fakt, że na początku to oczywiście mleko grało kluczową rolę, to później rozszerzając dietę zaczęliśmy się zastanawiać, co tu dać dziecku, żeby było zdrowe, silne, dobrze się rozwijało. 
Zaczęło się poszukiwanie informacji, artykułów, przepisów i tak po kilku latach mamy swoje sprawdzone sposoby na zdrowe jedzenie. Pewne rzeczy praktycznie wyeliminowaliśmy z diety, inne włączyliśmy, a jeszcze inne zamieniliśmy na zdrowszy odpowiednik.

 Niektórzy powiedzą, że „eko” żywienie jest drogie i pracochłonne. Tu nie mają racji. Sami kiedyś tak do tego podchodziliśmy, a okazuje się, że może być szybko, smacznie i zdrowo. A wyrobienie nawyków żywieniowych, to kwestia konsekwencji.


Nie bez racji mówi się, że jesteśmy tym , co jemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz